Nyári Programok Csapatépítés „Hagyományos és modern foglalkozások, pályaválasztás” Arra törekszünk, hogy feltárjuk és megértsük mind az egyén, mind a csoport, mind pedig a szervezet szükségleteit, igényeit

TERMÉSZETJÁRÓ TÁBOR A NYÁRÁDMENTÉN 

A Psyhodinamic munkacsoport ez alkalommal is tartalmas, pihenést és feltöltődést biztosító programot kínál: sok kirándulást és természetjárást, beszélgetéseket, előadásokat, csoportfoglalkozásokat, ízletes ételeket, jó hangulatot. A végleges program összeállításakor a jelentkező csoport igényeit is figyelembe vesszük, alkalmazkodunk a csoport összetételéhez, a résztvevők életkorához.

Akik eljönnek a természetjáró táborba, megismerkedhetnek a vidék szépségeivel,túrázhatnak, magaslatokra jutva megcsodálhatják a kilátást, a szemük elé táruló völgyeket, útközben szép tájakat bejárva növényeket és állatokat figyelhetnek meg, örülhetnek a természetben töltött időnek. Visszatérve a táborba gondolatébresztő előadásokon és tematikus beszélgetéseken vehetnek, megpihenhetnek a tábortűz mellett, megkóstolhatják a helyben sült kürtőskalácsot és egyéb finomságokat.

 Ez a program Erdélyben zajlik, a Székelyföld peremén, a szálláshely a Pásztortűz Gyermektábor és Panzió, amiNyárádszentlászlón, a Nyárádkanyarulatában fekszik, lankás dombok aljában, Marosvásárhelytől húsz kilométerre. Az ide látogatókat hat nagy faház várja, két-két tágas szobával, melyek mindegyikéhez fürdőszoba tartozik. Az étkezés és programok egy részének színtere ajurta alakú központi épület, amelyben a konyha is helyet kapott, ahol azízletes erdélyi fogások készülnek.

 Csoportra szabott program:

A tábor végleges programját a jelentkező csoport határozhatja meg, kialakíthatják a számukra megfelelő időbeosztást és ritmust, az alábbi programelemekből válogatva.

 Amit ajánlunk:

 1. Kirándulások és túrák:

·         Könnyű gyalogtúra a Nyomáti tetőre

·         Gyalogtúra az 1085 méter magas Bekecs tetőre

·         Adorjáni környezetismereti és tanösvénytúra

·         Gyalogtúra a Tündér Ilona völgyben

·         Séta a Só útján

·         Kirándulás a Tordai-hasadékhoz

·         Könnyű gyalogtúra a Somos tetőre

·         Kirándulás nyárádmenti falvakban

 1. Előadások:

·         Helytörténeti és a környéket bemutató előadás

·         Az Árpád-kori unitárius műemléktemplom bemutatása

·         A táj jellegzetességei, nyárádmenti gyógynövények

 1. Csoportfoglalkozások, beszélgetések:

·         Kapcsolatunk a természettel

·         A természet, mint erőforrás

·         Túraélmények - magaslatok és mélységek, csúcsok és barlangok

·         Természetjárás és életmód

·         Önismeret a természetben

 1. Egyéb programelemek:

·         Tábortűz

·         Táncház

·         Lovaglás

·         Juhsajt készítése, kóstolása

·         Kürtőskalácssütés

·         Gyógynövények, jellegzetes növények megfigyelése

·         A marosvásárhelyi állatkert meglátogatása

·         Városnézés Marosvásárhelyen

 

Fontos, hogy a táborkezdés előtt egy héttel megállapodjunk a programban a csoport vezetőjével, képviselőjével vagy a kísérő tanárral.

Öt napos programhoz 3-4 kirándulás, 1-3 előadás, 1-3 csoportfoglalkozás ajánlott.

 Ha előre kidolgozott programot szeretnének, itt egy lehetséges programváltozat napi bontásban:

 Vasárnap: Érkezés Nyárádszentlászlóra a délutáni órákban, a szálláshely elfoglalása, ismerkedés, a program megbeszélése, vacsora.

Hétfő: Helytörténeti és a környéket bemutató előadással kezdünk reggeli után, majd a faluban található Árpád-kori unitárius műemléktemplom megtekintésére kerül sor. Ebéd után egy könnyű gyalogtúra keretében felsétálunk a 6 km-re lévő nyomáti tetőre, ahol megnézzük a juhfejést és megkóstoljuk a helyben készített juhsajtot. Útközben gyógynövényeket, növényeket és állatokat figyelünk meg. Visszaérkezés után pihenő, majd beszélgetés az élményekről, valamint csoportfoglalkozás az ember és természet kapcsolatáról, az ökoturizmusról. Vacsora a táborban.

Kedd: Reggeli után gyalogtúra az 1085 méter magas Bekecs tetőre (a bekecsalját autóbusszal közelítjük meg). Szép idő esetén szemünk  elé tárul a Nyárád és a Küküllő völgye, megpihenünk a Hősök emlékművénél és a kápolnánál. Ezen a napon a felcsomagolt hideg élelmet a természetben fogyasztjuk el. Visszaérkezve vacsora, tábortűz és beszélgetés a táborban.

Szerda: A délelőtt során elutazunk Nyárádszentmártonba, onnan gyalogtúrára megyünk a Tündér Ilona völgybe, és lépéseket teszünk a Só útján is. Visszatérve ebédelünk, majd interaktív előadásra és beszélgetésre kerül sor (kulcsszavak: magaslatok és mélységek, csúcsok és barlangok, túraélmények, tervek, célok, természetjárás és életmód). Este vacsora és táncház koronázza a napot.

Csütörtök: Reggeli után lovas szekéren megyünk a közeli Kisadorjánba, ott szakavatott idegenvezető segítségével végigjárjuk az adorjáni környezetismereti tanösvénytúrát és ebédelünk (ezen a napon is természetben fogyasztjuk el az ebédet, egy szalonnasütés is beleférhet a programba). A kora délutáni órákban érkezünk vissza a táborba, a nap további részében: szabad foglalkozás, pihenés, majd kürtöskalácssütés és vacsora.

Megfelelő időjárás esetén tábortűz mellett tartunk táborzáró beszélgetést, visszajelzéseket adunk és kapunk, összegezzük a tanulságokat.

Péntek: Reggeli után csomagolás, elköszönés és a tábor elhagyása.

 Fontos tudnivalók:

 • Az ajánlat korosztálytól független, diákoknak, ifjaknak, felnőtteknek vagy nyugdíjasoknak egyaránt megszervezzük a programot, mindig a jelentkezők életkorának megfelelő módon.
 • Elsősorban legalább 15 fős csoportok, osztályok vagy baráti társaságok jelentkezését várjuk.
 • Csoport jelentkezése esetén minden 10 táborozó mellett 1 kísérő ingyenességet élvez, diákcsoportok esetén a testvérek számára 15% kedvezményt ajánlunk.
 • A túrázáshoz megfelelő öltözet szükséges (túracipő, vízálló kabát, sapka vagy kendő, réteges öltözködés).
 • Napi 3 étkezést biztosítunk (alkalmanként az ebéd a természetben is elfogyasztható).
 • A Marosvásárhelyre érkező csoportoknak igény esetén megszervezzük a Nyárádszentlászlóra történő utazást.
 • Részvételi díj, szállás, ellátás: 450 Ron/fő (előleg 20%) 
Tuesday the 15th. http://psyhodinamic.ro. xswebdesign.com